1

Cepot / Sastrajingga

Dikirim Dede Sulaeman


Sastrajingga alias Cepot Nya eta anak kahiji ditilu saderek anu ibu ramana Semar Badranaya Sareung Sutiragen (sabenerna Cepot lahir dina saung). Watakna humoris, osok banyol ngabodor, teu paduli kasaha wae bade ksatria, raja atawa para dewa. Sanajan kitu lewat humorna manehna tetep masihan nasehat petuah Jeung kritik.

Lakon Cepot biasana dikaluarkeun ku dalang di tengah carita. osok maturan para ksatria, terutama Arjuna, Ksatria Madukara anu jadi majikanna. Cepot digunakeun kudalang kanggo nepikeun pesan-pesan bebas kanggo pamirsa jeung penonton baik eta nasehat, kritik atawa petuah jeung sindiran anu pasti disampeken sabari banyol.

Cepot ngagaduhan senjata upami digunakeun nuju perang nyaeta Bedog sareng senjata Panah. lawana Cepotbiasanamah para Denawa (Buta /Raksasa)


Sasatrajingga ngagaduhan arti :
Sastra : Tulisan
Jingga : Bereum

jadi si cepot nyaeta gambaran tokoh Wayang anu ngagaduhan kalakuan teu sae (Buruk) ibarat murid sakola anu gaduh Rapot Bereum.
Tapi sanajan kitu oge manehna paling satia ngiring ka Semar kamana wae manehna angkatna..
Tokoh Cepot dina pawayangan anu sok di antos antos kupara penonton lantaran kukalucuanana...

  1. Firman Setya Says:
  2. ngiring ngabala nya Gan...

    http://www.mygurukufile.ml/2016/03/media-pangajaran-aksara-sunda.html

     

Posting Komentar

Jangan Lupa isi Komentarnya